Maatwerk voor de ideale samenwerking: ‘Wij hebben mogelijkheden die anderen niet hebben'

Op het hoogste niveau maken details het verschil. Daarbij is maatwerk de sleutel tot succes. Een topsporter doet het ook niet, zoals ieder mens, met een portie groenten, acht uur slaap en voldoende water. Er is specifieker werk nodig om die enkele procenten te winnen op het gebied van nauwkeurigheid, levensduur of performance. Machine-ontwerp is ook topsport. "Daarom zijn optimalisatie en kleine efficiencyslagen heel veel waard", legt Roy Tervooren van GMT uit.

Zoals bij de vergelijking tussen topsporter en gewoon mens, kan ook een machine functioneren met standaard toepassingen. Maar tussen ideaal functioneren en ‘het doen' zit veel ruimte voor verbetering. "Dan wil je de juiste bouwstenen toevoegen", zegt Roy. "Wij hebben duizenden verschillende steentjes, en als we toch dát bouwsteentje missen die we nodig hebben, dan kunnen we die maken." Daarmee bedoelt hij voornamelijk trillingdempers van rubber en metaal. "Dat is een specialistisch gebied waar niet iedereen het fijne van kent. Je kunt ervan uitgaan dat wij de ondersteuning bieden in het selecteren van de juiste dempers. Daarbij maken we gebruik van de kennis en kunde die de klant heeft van de eigen toepassing. Zo stemmen we de zaken op elkaar af."

Eindeloze mogelijkheden

Het blijft verbazingwekkend hoeveel mogelijkheden een op het oog simpel materiaal als rubber heeft. "Het is een samenstelling van natuur- of kunstrubber, met oliën en chemicaliën", licht hij toe. "Met die ingrediënten kunnen wij zo variëren dat de eigenschappen steeds veranderen. Van rubber dat weinig of niet dempt (energie opneemt), tot rubber dat trillingen in een keer absorbeert. En alles daartussenin. Daarin hebben wij mogelijkheden die anderen niet hebben." De specialistische toepassingen komen vooral naar voren in zeer schone ruimtes: Zogenoemde clean rooms.

Deze ruimtes worden zo veel mogelijk steriel gehouden, omdat elk stofdeeltje grote gevolgen kan hebben zoals afgekeurde producten en onbruikbare machines. Tegelijkertijd zijn er machines aanwezig waarvan de trillingen gedempt moeten worden om ervoor te zorgen dat de nauwkeurigheid optimaal is. Zou je in dit geval rubber kunnen toepassen? Rubber is eigenlijk vies. Als je in een ruimte bent waar rubber is opgeslagen bent, dan ruik en proef je dat er iets mee gebeurt, namelijk: uitgassen. Alles ruikt ernaar en krijgt een zwarte kleur. Als je iets níét in clean rooms wil hebben, is het uitgassend rubber en vervuiling." Daarvoor moest een oplossing komen: Een aangepast type rubber. "Vervolgens hebben wij zo lang aan die formule gesleuteld, tot de samenstelling wel werkt. Zo krijg je rubber dat veel dempt, maar niet uitgast."

Dergelijk maatwerk is belangrijk, juist omdat die details het verschil moeten maken. "Het zijn toepassingen waar hele hoge eisen aan worden gesteld." Als voorbeeld van die extreme eisen, wijst hij naar de samenwerking met een vooraanstaand bedrijf dat radarsystemen ontwikkelt voor defensieschepen. "Masten van twaalf meter hoog, die tien ton wegen. Die moesten afgeveerd worden en bestand zijn tegen iedere omgeving: de Noordpool, evenaar en Zuidpool. Met windkracht 12 op de oceaan, en windstil in de haven. En ze moeten 25 jaar meegaan", somt hij op. "Als je alleen al bedenkt dat rubber 8 jaar meegaat, zonder dergelijke extreme omgevingsfactoren, dan was de uitdaging groot. Maar ook daar hebben we een oplossing voor gevonden."

Teamwork

Met 'we', bedoelt Roy niet alleen GMT. "Wij hebben de wijsheid niet in pacht. Je doet het samen met de klant. Wij weten alles van onze toepassingen, waar we de klant in meenemen. Zij weten alles van hun eigen toepassingen, waar ze ons dan weer wegwijs in maken." Zo komt GMT tot samenwerkingen als oude vriendschappen, die niet verwateren als het contact tijdelijk stopt. "De projectleider meldt zich tien jaar later per telefoon voor een nieuw project. Dan voelt het direct goed. Zo zie je: wij zijn geen leverancier, en zij geen inkopers, we zijn partners. Onze kracht zit erin dat we de juiste partijen bij elkaar brengen. Wij zijn daar slechts een onderdeel van. Als wij de kennis niet in huis hebben, laten we de experts met elkaar communiceren. Zonder filter of tussenstation."

Het belangrijkste voor kennisoverdracht is transparantie, benadrukt Roy. "We bieden partners een kijkje in onze wereld. Veel mensen kunnen zich niets voorstellen bij de mogelijkheden van rubber, maar door te laten zien hoe wij te werk gaan en wat de mogelijkheden zijn, weet de klant ook meer over de toepassing ervan. Aan de andere kant kijken wij met hen mee. Dan kun je echt samenwerken." Die samenwerking kwam ook mooi tot stand bij een ontwerper en producent van veegmachines. "Wij mochten helpen om de productieplanning te optimaliseren. Daardoor konden de mensen die zich daarmee bezighielden, zich focussen op andere werkzaamheden. Zo zijn ze met hetzelfde aantal mensen effectiever. Niet alleen dankzij ons, maar omdat beide partijen bereid zijn om de kennis en kracht te bundelen."

Benieuwd hoe maatwerk het verschil kan maken voor jouw machines? Laat onze telefoon eens trillen! Wij staan altijd open voor een nieuw ‘maatje'.

Bekijk meer artikelen

© GMT Benelux 2024 | Algemene Voorwaarden | Terms and Conditions | Design and creation by Appart