Bouwen met LEGO, zwarte magie en gouden eieren

Met twee handen aan zijn bureau simuleert Roy Tervooren een aardbeving. Door de trillingen maken leeggedronken kopjes koffie een rinkelend geluid, als een ouderwetse wekker die iemand wakker schudt. “Heel veel mensen kennen ons niet. Ze weten niet eens dat we er zijn”, vertelt hij over GMT Benelux. “Maar, af en toe is het toch handig om dat te weten. Want als de lepels in je kopjes koffie aan het dansen zijn, dan heb je een probleem.”

Het probleem dat Roy schetst is geen aardbeving. Desondanks zorgt het regelmatig voor opschudding op de doorgaans rustige aardplaat van Europa: trillingen in het dagelijks leven. “Stel: je woont ergens en daar staat een nieuw, groot apparaat. Jij voelt je oncomfortabel, want dat ding trilt, het maakt geluid. Dan denk je misschien aan ons.”

Toch onderschrijft Roy het belang van trillingen. “Neem nou je wasmachine. Die moet trillen, anders gebeurt er niks. Maar als jij er een meter vandaan staat, wil je eigenlijk dat die trillingen weg zijn. Voel je beneden nog dat je wasmachine op zolder staat te trillen, dan is er iets aan de hand. In deze wereld is alles in beweging. Waar beweging is, heb je kans op trillingen. Dat is dus niet erg, maar je wil wel dat die trillingen onder controle zijn. En daar komen wij in beeld.”

Een wereld in beweging

Dat veel mensen in eerste instantie niet of nooit aan GMT denken, begrijpt Roy. “Mensen hebben ons nou eenmaal niet altijd nodig”, zegt hij. Bovendien kwam de huidige Managing Director in 2009 zelf ook als leek binnen bij het bedrijf. “Ik had nooit van dit werk gehoord. Ik werkte bij Philips; ben elektronicus van beroep.” Op een dag had Roy een oude bekende, aan de lijn. “Hij zei: ‘Roy, het is zwart, vies, het stinkt... met jouw high-tech achtergrond vind je het waarschijnlijk niks. Maar, hier zit een wereld achter, dat is helemaal fantastisch.’”, herinnert Roy zich. “Hoe ze dan bij mij terecht kwamen? Puur toeval. Soms moet je geluk hebben.”

“Hoe verder weg van de bron, des te draconischer de maatregelen.”

En geluk had Roy, want hij zou zijn functie bij GMT nooit meer verruilen. “Mijn passie was vooral productmanagement. Ik vind het leuk om producten in de markt te zetten en hoe je alles daaromheen het best kun organiseren. Bij Philips hield ik me vooral bezig met het verschil maken door middel van service. Die twee kenmerken combineer ik nu eigenlijk.” Want met nieuwe producten, nieuwe machines, komen nieuwe sensaties als trillingen. “Wij zoeken naar de bron. Hoe verder weg van de bron, des te draconischer de maatregelen. Denk even aan het spoor. Om trillingen van de trein te isoleren of te dempen, plaatst men damwanden of geluidsschermen in jouw buurt. Daar zijn wij niet zo van. Wij zoeken het dichtbij de bron, zoals het contactvlak tussen de trein en de rails, waar de trillingen vandaan komen.” Alleen, hoe pak je dat dan aan?

Bouwen met LEGO

Wij voeren metingen uit, maken berekeningen en brengen advies uit: welke demper heb je nodig? De oplossing bouwen we met LEGO. Daarvan hebben we een uitgebreid assortiment...” Ho, wacht even, Roy. Zei je nou... LEGO?! “Nou ja, ik vergelijk het met LEGO. Wij maken trillingsdempers van rubber en metaal. Daarvan hebben we een groot assortiment van: 900 verschillende onderdelen. Met die ‘LEGO-steentjes’ kunnen we alles bouwen”, vertelt hij voordat hij Oprah Winfrey quote: “Anything you can imagine, you can create.

De LEGO-blokjes van GMT zijn dus ‘steentjes’ van metaal en rubber, die met en naast elkaar verbouwd kunnen worden tot iemands stoutste dromen (áls diegene stout droomt over het controleren van trillingen dan). “En op het moment dat we de LEGO-steentjes niet hebben, kunnen we die laten maken.” Zo bedenkt GMT voor ieder probleem met trillingen een oplossing. Het probleem is alleen vaak: men stelt zich niet eens voor dat er een oplossing is voor onschuldig lijkende trillingen in het dagelijks leven. Laat staan dat ze de ideale demper voor zich zien, of het bedrijf dat die dempers blijkbaar van zogenaamde LEGO-steentjes maakt. Misschien helpt een praktisch voorbeeld.

“Ik maakte voor het eerst kennis toen ik met Leo te Hennepe mee mocht naar een veevoederbedrijf. Leo is technisch directeur en een tovenaar met trillingen. Bij dat bedrijf zat een boze directeur in een kamer vol met mensen: ‘Sinds de nieuwe hamermolens het voer klein hameren, trilt het hele bedrijf. Ik heb de ARBO-dienst op mijn dak. Jullie (de fabrikant van de molens) hebben die molens hier neergezet. Jullie (de technische dienst aan huis) kunnen het niet oplossen. En jullie (wij, van GMT) zeggen het te kunnen. Dat moet ik nog maar zien... Ik. Wil. Een. Oplossing.’”

“Het is zwarte magie, en die beheersen wij als meesters.”

Uiteindelijk gaat het dak eraf bij het feest van de blije directeur. Maar eerst moet een hijskraan het dak van de ruimte, waar de molens staan, eraf tillen. De molens worden opgetild, waarna GMT op maat gemaakte ‘LEGO’-dempers onder de machines bevestigen. De molens doen nog steeds hetzelfde werk, rammen met hetzelfde geweld het veevoer fijn. Alleen zijn de trillingen in de rest van het pand nu weg. “Het was feest. We werden allemaal gefeliciteerd. En de lepeltjes bleven rustig in hun koffiekopjes.”

Zwarte magie

Wat doet GMT dan anders dan een reguliere technische dienst? “Je kunt trillingen dempen door iets heel zwaar, of ultra-stijf te maken. Maar soms werkt dat niet, of is dat niet genoeg. Wij weten hoe je gebruik maakt van rubber. Dat noemen ze ook wel eens black magic. Dat is het voor veel mensen ook. En die zwarte magie, die beheersen wij”, zegt Roy trots. Alleen wil hij niet dat de mensen naar het werk van GMT kijken, zoals het publiek de illusionist aan het werk ziet. Radend wat de logische verklaring is die achter de truc schuilt.

“Wij zijn een partner; een verlengstuk van de technische afdeling, engineers en service-afdeling van de klant. Je zou zeggen: je kennis is je groot goed, je know-how, die houd je bij je. Maar wij bundelen al die kennis en delen die juist met de klant. Zodat die precies weet wat bij ons dagelijks de revue passeert, zoals wij meer willen begrijpen over hun toepassing en hoe het probleem ontstaan is. We geven natuurlijk niet ons gouden ei weg, maar wel de basis, waardoor we tot een goede samenwerking komen.”

Zorgen trillingen voor opschudding in jouw leven? Laat gerust onze telefoon trillen! 077-3872556

Bekijk meer artikelen

© GMT Benelux 2024 | Algemene Voorwaarden | Terms and Conditions | Design and creation by Appart