Grenzeloos ontwerpen: GMT neemt de trial and error-fase weg van engineers

Wat zijn de grenzen van het menselijk denken? Een even bruikbare vraag voor Stephen Hawking als binnen de kaders van industriële machines. "Ik heb hier twee rubberen balletjes", begint GMT's Roy Tervooren fascinerend. "Dezelfde grootte; als ik ze indruk, geven ze evenveel weerstand. Maar als je op het dak staat en deze balletjes allebei naar beneden laat vallen... dan komt er ééntje bijna net zo hard terug. Het andere balletje valt in één keer vrijwel stil op de grond. Voor een engineer is het handig om deze twee uitersten van rubber te kennen."

Roy vertelt dit, omdat rubber – of preciezer: een bepaalde rubbersamenstelling – het hoofdbestandsdeel is van de trillingsdempers van GMT. En wat laten twee uitersten zien? Precies. Dat daartussenin nog een heel spectrum aan mogelijkheden bestaat. Maar Roy, waarom is het belangrijk dat engineers zich bewust zijn van deze mogelijkheden? "Wij zijn niet alleen een verkooppunt van dempers van rubbermetaal producten", benadrukt hij.

"We bieden ook ondersteuning bij het ontwerpen en keuzes maken voor een bepaalde demper of concept. Dit doen we vanuit kennis en ervaring en met behulp van metingen en berekeningen. Daarnaast adviseren we op het gebied van productie en maakbaarheid. Belangrijk hierbij: kan het ontwerp geproduceerd worden en waar moet je op letten bij het ontwerpen? Dit doen we voor de meest uiteenlopende sectoren, waaronder de hightech industrie."

Zoek de grens op

"Het gaat om het isoleren van trillingen", vervolgt Roy. GMT biedt al hulp en expertise voordat de eerste schets van een machine gemaakt is. "Soms komt iemand naar ons toe met een idee: ‘Ik wil machine x die functie y uitvoert en die deze trillingen dempt. Kunnen jullie dat oplossen?' Dan kan dat. De engineer kan ontwerpen zonder het gevreesde ‘ondernemersrisico': trial & error. Nog voordat de machine gebouwd is, weten of het gaat werken. En waar aanpassingen gedaan moeten worden."Op die manier wordt de trial & error-fase van ontwerpen weggenomen van de engineer. Want de grenzen van het menselijk denken... die worden soms bepaald door materiële en financiële mogelijkheden. "En dat is zonde. Dus nemen wij die risico's weg, door onze kennis, ervaring en technologische mogelijkheden tot simulatie", besluit Roy.

"Anderzijds kunnen we voltooide ontwerpen ook analyseren d.m.v. metingen en berekeningen. We gaan samen met de ontwerper van de machine op zoek de bron van de trillingen en adviseren welke aanpassingen er nodig zijn."

Met een arsenaal aan dempers, is machine-ontwerp al behoorlijk zorgeloos. Maar GMT gaat graag nog een stap verder...

Wil jij de grenzen van jouw denken opzoeken en de perfecte machine creëren? Neem dan eens contact op en maak jouw wildste ideeën werkelijkheid.

Bekijk meer artikelen

© GMT Benelux 2024 | Algemene Voorwaarden | Terms and Conditions | Design and creation by Appart