Good vibrations only: hoe de perfecte trilling harmonie creëert tussen mensen

Zonder trillingen zou de wereld niet in beweging zijn. Maar wanneer mensen de dupe worden van andermans trillingen, moet er iets gebeuren. De cruciale kennis die achterhaald moet worden: waarmee hebben we te maken en waar komt het vandaan? Vanuit dat punt kan de trilling zo gecontroleerd worden, dat er weer harmonie ontstaat. Zoals de gevoelige snaar trilt om alleen het ideale geluid te maken. De man achter deze kennis is Pieter Beelen, die als trillingsanalist metingen verricht en deze onzichtbare fenomenen tastbaar maakt voor betrokkenen.

Wanneer Pieter bij GMT Benelux terechtkomt, weet hij nog niet van de rol die hij ooit zal krijgen. “Dat is nu bijna dertien jaar geleden. Ik kom uit de elektrotechniek en zocht een nieuwe uitdaging. Toen ben ik begonnen met technische ondersteuning van Leo.” Als tweede brein helpt Pieter situaties oplossen waar trillingen het probleem vormen. “Wij hebben duizenden producten die universeel inzetbaar zijn. We vergelijken het met LEGO. Bij elke situatie maken wij de keuze met welke toepassing van onze producten we de oplossing kunnen bouwen.”

Om trillingen onder controle te krijgen, volstaan vaak standaardproducten. Toch ziet Pieter ook een verschuiving in de markt. “Toch zien we dat klanten zich steeds meer geholpen voelen wanneer een product specifiek voor hen ontworpen is, en daardoor perfect toegepast kan worden in de applicatie. Als je iets koopt, wil je dat het precies is wat jij wenst.” Ook daar speelt GMT op in, met advies, ontwerp en productie: “Een geschikt product vinden om de machine in kwestie goed te laten werken. Dat is erg leuk om te doen.”

Een technische toevoeging

Pieters carrière wordt verrijkt wanneer GMT behoefte heeft aan een gecertificeerd trillingsanalist, om de voorkomende problemen nog nauwkeuriger in kaart te brengen. “Die meetapparatuur daarvoor was er al, maar de kennis om er echt iets mee te doen niet. Het was ook nog een oudere versie. Na mijn komst is er geïnvesteerd in modernere apparatuur met meer mogelijkheden. Toen ben ik in 2011 opleiding tot trillingsanalist begonnen.” Daar leerde Pieter om de onzichtbare trillingen leesbaar te maken. Alhoewel, de toepassing van de opgedane kennis leerde hij pas in de unieke situaties waarin GMT regelmatig belandt.

“Bij die opleiding leer je om trillingen te meten en ze te interpreteren, maar het is vooral gericht op conditiebewaking. Wat dat betekent? Wanneer productiemachines 24/7 draaien, lopen ze schade op door de trillingen. Door te meten kun je inschatten wanneer je de productie even stil moet leggen om beschadigde lagers te vervangen. Wanneer dit onverwacht gebeurt, kost het veel meer tijd en geld. Het is dus meer gericht op onderhoud en het voorspellen daarvan.” Alhoewel deze standaardtoepassing erg belangrijk is, krijgt GMT er nauwelijks mee te maken. Pieter moest de oefenstof toepassen op zijn vakgebied.

Meten is weten

“Wij gebruiken metingen om in beeld te krijgen wat de machine doet. Hij noemt het voorbeeld van een gescheurde las in het frame. “Ze weten dat die gescheurde las een probleem vormt, alleen niet wat daar dan weer de oorzaak van is. Een meting kan achterhalen hoe en waar die machine trilt, hoe dat verdeeld is, en hoe het verdeeld zou moeten zijn voor een goede werking ervan. Puntje bij paaltje ontdek je waar de bron van de trilling zich bevindt, want dat is ook waar je de oplossing wilt toepassen.”

Daarnaast heeft Pieters meetapparatuur de macht om burenruzies tot een eind te brengen. Want wie gelijk wil hebben, heeft bewijs nodig. Maar wat als onzichtbare trillingen het nodige bewijs zijn? Dan maakt Pieter ze zichtbaar. “Ik moest eens langskomen bij een zwembad in Alphen aan de Rijn. Zij hadden een aantal filterpompen. Aan het zwembad zat een parkeergarage en daarlangs stond weer een wooncomplex.” Tot zijn verbazing hoorde de GMT-trillingsanalist van de extreme omstandigheden.

“Mensen in dat wooncomplex konden niet meer slapen. Sommigen waren zelfs van plan te verhuizen. Van pure ellende omdat ze continu een bepaalde frequentie hoorden; een fluittoon. Ze wisten alleen niet precies waarvandaan.” Er waren rigoureuze maatregelen geopperd, bijvoorbeeld om de gebouwen volledig van elkaar los te koppelen. “Dat kost miljoenen”, laat Pieter weten. De meetman gaat vervolgens op onderzoek uit en komt daarbij terecht op een toilet van een van de bewoners.

“Ik vroeg of die mensen thuis waren. Toen gingen we langs met de vraag waar het geluid het ergste was. ‘Op het toilet’, luidde het.” Terwijl iedereen zijn adem inhoudt voert Pieter in doodse stilte zijn metingen uit. Het probleem blijft echter onzichtbaar. “Ik moest inzoomen op de meetresultaten, maar daar stond het: een frequentie die gelijk liep aan het trillen van de pompen in het zwembad. Daar hebben we toen dempers onder geplaatst. Ik kreeg later nog een mail van een bewoner: ‘Het is eindelijk stil aan de overkant’. Daarnaast bood hij zijn excuses aan voor zijn boze gedrag. Maar ja, op een bepaald moment maakt de wanhoop een ander mens van je.”

'Da's logisch'

“Uiteindelijk was de oplossing heel simpel, een standaarddemper”, vervolgt Pieter. Hij benadrukt dat maatwerk niet altijd zit in de producten die GMT aanlevert. Zijn meetwerk bepaalt ook nauwkeurig de behoefte van iemand, zoals bij het zwembadprobleem. Desondanks moet hij volgens collega’s oppassen met de term ‘simpele oplossing’. “Soms meet ik, kijk ik, en zeg ik: ’Oh, dat is zo opgelost.’ Dan hoor ik van collega’s dat ik dat wat meer moet uitleggen. Soms besef je niet dat anderen niet zien of begrijpen wat voor jou heel logisch is.”

Het is meteen zijn uitleg voor het welbekende verhaal over Toveren met Trillingen. Wanneer een tovenaar naar de show van een collega gaat, weet hij precies waar hij moet kijken om door de magie heen te prikken. “Ik heb een behoorlijk technisch beroep, maar als mijn auto kuren heeft, breng ik ‘m ook naar de garage. Die hebben binnen een paar tellen door wat er aan de hand is. Weet je, als je de hele dag met iets bezig bent, dan weet je hoe alles op elkaar reageert. In dat geval zijn ogenschijnlijke problemen voor jou heel logisch op te lossen. Vergeet alleen niet om even uit te leggen waaróm het voor jou zo vanzelfsprekend is”, besluit Pieter met een knipoog.

Zorgen trillingen voor opschudding in jouw leven? Neem contact op of laat gerust onze telefoon trillen! 077-3872556

Bekijk meer artikelen

© GMT Benelux 2024 | Algemene Voorwaarden | Terms and Conditions | Design and creation by Appart